סקר פריון
דוקטור, האם אני פוריה?
במהלך שנות עבודתי כרופאת פוריות, יצא לי לפגוש לצערי לא מעט מטופלות ש"איחרו את הרכבת" בהקשר של הבאת ילדים לעולם. חלקן רצו מאוד להפוך לאמהות, אך הגיעו אליי כאשר הרזרבה השחלתית שלהן כבר הייתה ירודה מכדי לאפשר להן להצליח להרות וללדת מביציותיהן שלהן, ונזקקו בסופו של דבר לתרומת ביצית. אחרות היו כבר אמהות לילד או שניים, ונתקלו בקשיים להבאת ילד נוסף בשל גילן.
מכאן בעצם נולד הרעיון למתן שרות של "סקר פוריות". כלומר הערכת מצב הפוריות של האישה, כדי לאתר מקרים בהם יש ירידה בפוריות.
מהי "רזרבה שחלתית"?
רזרבה שחלתית היא מונח המבטא מהי כמות הביציות שנותרו בשחלה. הפקטור העיקרי הפוגע ברזרבה השחלתית הוא גיל האישה. באופן טבעי, ככל שהגיל עולה - כך מספר הביציות ואיכותן פוחתים. גורמים סביבתיים ובריאותיים נוספים יכולים להשפיע עליה לרעה, לכן לכל אישה רזרבה שחלתית שונה ונדרשת הערכה של כל מקרה לגופו.
מאחר ולירידה ברזרבה השחלתית לרוב לא נלווים תסמינים מיוחדים, חשוב בעיניי לבצע בדיקה באופן יזום לצורך זיהוי מוקדם של ירידה ברזרבה השחלתית, מאחר ובדרך כלל כאשר יהיו תסמינים קליניים מחשידים, הרזרבה כבר תהיה נמוכה מאוד, ובשלב זה יורדים גם הסיכויים להיריון.
איך בודקים את הרזרבה השחלתית?
באמצעות שלוש בדיקות פשוטות וזמינות*:
-
הורמון מגרה הזקיק (FSH) - בדיקת דם שמהווה חלק מהפרופיל ההורמונלי, אותה יש לבצע בתחילת הווסת (יום 2-3).
-
ההורמון האנטימולריאני - (AMH) חלבון המופרש מהזקיקים הקטנים בשחלה וניתן למדידה בכל יום מימי המחזור החודשי של האישה (הבדיקה כרורכה בתשלום בחלק מהקופות).
-
בדיקת אולטרסאונד להערכת מספר הזקיקים האנטרליים בשחלה (AFC) – גם אותה יש לבצע בתחילת הווסת (יום 2-3).
*תוצאות הבדיקות הנ"ל מושפעות מנטילת אמצעי מניעה הורמונליים.
חשוב להדגיש שהבדיקות הללו אינן יכולות לחזות במדויק מהי הרזרבה השחלתית, וגם לא מנבאות בצורה חד משמעית מהו הסיכוי להרות וללדת והאם האישה היא פוריה. ישנם גם מקרים בהם תוצאות הבדיקות סותרות זו את זו (למשל AMH נמוך בנוכחות AFC תקין), לכן המדד הטוב ביותר לתפקוד השחלתי יהיה התגובה שלה בעת מתן גירוי הורמונלי בטיפולי פוריות.
כולי תקווה שבעתיד יהיו בדיקות שיאפשרו להעריך את הרזרבה השחלתית באופן מדויק יותר. בינתיים, על מנת לקבל החלטה מושכלת ולשמור על כל אפשרויות הפריון פתוחות לעתיד עלינו למקסם את השימוש באמצעים שכן בידינו – ביניהם העלאת המודעות לבדיקות סקר יזומות ושימור פוריות מבחירה.
את מוזמנת להגיע ליעוץ מקיף אודות מצב הפוריות שלך. בלשונית "טפסים" ניתן להוריד את "בדיקות מומלצות להערכת מצב הפוריות". אני ממליצה להגיע ליעוץ לאחר ביצוע כל הבדיקות.
סקר פריון לגבר
נתקלתי לא פעם גם בגברים אשר רצו לדעת מבעוד מועד האם הזרע שלהם תקין, גם ללא תוכניות להבאת ילדים לעולם בזמן הקרוב.
אמנם בדיקת זרע, הבודקת את הנפח, הריכוז, התנועתיות והמורפולוגיה (הצורות התקינות) של הזרע, היא לא מדד לתפקוד הזרע, אך במידה וחלק מהפרמטרים אינם תקינים, ניתן להפנות להמשך בירור ולטפל במידת הצורך, או להקפיא מנות זרע לעתיד אם ידרש.
אתה מוזמן לבצע בדיקת זרע ולהגיע אליי ליעוץ עם התוצאה.